Category Archives: Interview Questions

50 Common Interview Questions And Answers

Here are the typical interview questions that are most commonly asked in an interview, go through these and think about how you should answer them. While you read you will also find some strategy suggestions with it.

1. Tell me about yourself:
The most often asked question in interviews. You need to have a short statement prepared in your mind. Be careful that it does not sound rehearsed. Limit it to work-related items unless instructed otherwise. Talk about things you have done and jobs you have held that relate to the position you are interviewing for. Start with the item farthest back and work up to the present.

2. Why did you leave your last job?
Stay positive regardless of the circumstances. Never refer to a major problem with management and never speak ill of supervisors, co-workers or the organization. If you do, you will be the one looking bad. Keep smiling and talk about leaving for a positive reason such as an opportunity, a chance to do something special or other forward-looking reasons.

3. What experience do you have in this field?
Speak about specifics that relate to the position you are applying for. If you do not have specific experience, get as close as you can.

4. Do you consider yourself successful?

Continue reading 50 Common Interview Questions And Answers

Java Interview Questions – 2

Ques 1. What are the Object and Class classes used for?

Ans. The Object class is the highest-level class in the Java class hierarchy. The Class class is used to represent the classes and interfaces that are loaded by a Java program.

 

Ques 2. Can you write Java code for declaration of multiple inheritance in Java ?

Ans.

Class C extends A implements B

{

}

 

Ques 3. What do you mean by multiple inheritance in C++ ?

Ans. Multiple inheritance is a feature in C++ by which one class can be of different types. Say class teachingAssistant is inherited from two classes say teacher and Student.

Continue reading Java Interview Questions – 2

Java Interview Questions – 1

Ques 1. How can you achieve Multiple Inheritance in Java?

Ans. Java’s interface mechanism can be used to implement multiple inheritance, with one important difference from c++ way of doing MI: the inherited interfaces must be abstract. This obviates the need to choose between different implementations, as with interfaces there are no implementations.

 

Ques 2. Replacing Characters in a String

Ans.

// Replace all occurrences of ‘a’ with ‘o’

String newString = string.replace(‘a’, ‘o’);

Replacing Substrings in a String

static String replace(String str,

String pattern, String replace) {

int s = 0;

int e = 0;

StringBuffer result = new StringBuffer();

while ((e = str.indexOf(pattern, s)) >= 0) {

result.append(str.substring(s, e));

result.append(replace);

s = e+pattern.length();

}

result.append(str.substring(s));

return result.toString();

}

Converting a String to Upper or Lower Case

// Convert to upper case

String upper = string.toUpperCase();

// Convert to lower case

String lower = string.toLowerCase();

Converting a String to a Number

int i = Integer.parseInt(“123”);

long l = Long.parseLong(“123”);

float f = Float.parseFloat(“123.4”);

double d = Double.parseDouble(“123.4e10”);

Breaking a String into Words

String aString = “word1 word2 word3”;

StringTokenizer parser =

new StringTokenizer(aString);

while (parser.hasMoreTokens()) {

processWord(parser.nextToken());

Continue reading Java Interview Questions – 1

Oracle Interview Questions

Ques : What are the Built-ins used for sending Parameters to forms?
Ans : You can pass parameter values to a form when an application executes the call_form New_form Open_form or Run_product.

Ques : Use the ADD_GROUP_COLUMN function to add a column to a record group that was created at design time.I) TRUE II)FALSE
Ans : False.

Ques : What is a timer?
Ans : Timer is an “internal time clock” that you can programmatically create to perform an action each time the timer expires.

Ques : Can a formula column referred to columns in higher group?
Ans : Yes

Ques : How do you reference a parameter indirectly? Continue reading Oracle Interview Questions

C# Interview Questions And Answers: part-2

 

Ques 1. Why is it a bad idea to throw your own exceptions?
Ans : Well, if at that point you know that an error has occurred, then why not write the proper code to handle that error instead of passing a new Exception object to the catch block? Throwing your own exceptions signifies some design flaws in the project.

 

Ques 2. What’s a delegate?
Ans : A delegate object encapsulates a reference to a method. In C++ they were referred to as function pointers.

 

Ques 3. What’s a multicast delegate?
Ans : It’s a delegate that points to and eventually fires off several methods.

 

Ques 4. How’s the DLL Hell problem solved in .NET? Continue reading C# Interview Questions And Answers: part-2

C# Interview Questions And Answers: part-1

Ques 1. What’s the implicit name of the parameter that gets passed into the class’ set method?
Ans : Value, and its datatype depends on whatever variable we’re changing.

Ques 2. How do you inherit from a class in C#?
Ans : Place a colon and then the name of the base class. Notice that it’s double colon in C++.

Ques 3. Does C# support multiple inheritance?
Ans : No, use interfaces instead.

Ques 4. When you inherit a protected class-level variable, who is it available to?
Ans : Classes in the same namespace.

Ques 5. Are private class-level variables inherited? Continue reading C# Interview Questions And Answers: part-1